Tid ca 3 tim. 30 min
blir ca 24 kycklingar

3 st äggvitor
1 tsk pressad citron
4 dl florsocker
ca 25 droppar gul karamellfärg

Dekoration
vik näbbar av orange papper
använd silverkulor till ögon

Gör så här:
Välj en bunke, gärna i metall, och en kastrull som är jämnstora, så att bunken täcker hela kastrullens öppning. Rengör bunken, gärna med ättiksprit, så att den blir fettfri. Fyll kastrullen till en tredjedel med vatten och värm tills vattnet börjar sjuda. Blanda äggvitor och citronsaft i bunken och sikta ner florsocker. Vispa försiktigt tills allt är blandat.Sätt bunken över kastrullen med sjudande vatten och vispa med en elvisp till en fluffig maräng. Fortsätt vispa tills blandningen är 50-60 grader. Ta bort bunken från kastrullen, blanda ner karamellfärg tills marängen är lagom gul och fortsätt att vispa långsamt tills blandningen har kallnat.

Sätt ugnen på 125 grader. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. Fyll en spritspåse med maräng, använd eventuellt en stor slät tyll. Spritsa kroppen, vid framåt och avsmalnande baktill. Spritsa huvudet i form av en liten boll ovanpå kroppen.

Klipp ut näbbar av orange papper ta fram silverkulorna och dekorera!Grädda i ugnen i ca 3 timmar. Låt gärna marängerna torka ytterligare i ugnen på eftervärme.


Recept: Alice Brax


Etiketter: | edit post